Onderzoek naar extra waterwinning | aanleg transportleiding | vernieuwing zuiveringsinstallatie
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Snippet Online lezen  |  afmelden
water voor nu en later
 
Nieuwsbrief juni - Fikkersdries
In deze nieuwsbrief nemen wij u mee in het onderzoek dat Vitens doet naar de uitbreiding van de drinkwaterwinning in Fikkersdries. Ook leest u meer over de aanleg van de transportleiding en de vernieuwing van de zuivering.
Nieuwe fase in zoektocht naar uitbreiding waterwinning
Vitens onderzoekt hoe de huidige drinkwaterwinning in Fikkersdries kan worden uitgebreid. De uitbreiding is nodig om de leverzekerheid van drinkwater te garanderen. Voor het onderzoek wordt een milieueffectrapportage (mer) opgesteld. In het mer onderzoeken we de effecten van verschillende varianten voor de uitbreiding van waterwinning. Dit helpt ons om in afstemming met specialisten, overheden, belangengroepen en de omgeving de meest passende variant te kiezen. De eerste stap in het mer-proces, was de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Met de oplevering van de NRD starten we de tweede fase in het proces: de onderzoeksfase.

Oplevering NRD

In de NRD staat omschreven wat we precies gaan onderzoeken. Bijvoorbeeld een onderzoek naar de milieueffecten van de extra winning. Het dient als plan van aanpak voor het verdere mer-proces en is een belangrijke stap in de aanvraag voor de winvergunning. De NRD is gereed en lag tot en met 13 mei ter inzage bij provincie Gelderland. Omwonenden en belanghebbenden konden hierop reageren. 

Samen met de omgeving

Om omwonenden en belanghebbenden mee te nemen in de NRD organiseerden wij op 18 en 22 april spreekuren in zalencentrum De Oldenburg. Circa 20 mensen waren aanwezig. Veel aanwezigen stelden vragen. Bijvoorbeeld over de effecten van de winning en over beperkingen door beschermingszones. Er werden goede gesprekken gevoerd en waardevolle suggesties gegeven. Deze nemen wij mee in de verdere uitwerking van het onderzoek. Naast communicatie met de directe omgeving, staan wij ook in direct contact met overheden en andere belanghebbenden. Dit organiseren wij in een aparte overlegstructuur. 
 
We betrekken omwonenden bij het mer-proces door het organiseren van informatiebijeenkomsten, nieuwsbrieven en updates via de website.

Commissie mer

Vitens heeft de Commissie mer gevraagd om ook advies te geven over de onderzoeksaanpak. De Commissie mer is een onafhankelijke partij die meekijkt en adviseert over de inhoud van milieueffectrapporten. Op 8 mei brachten zij een bezoek aan Fikkersdries. Binnenkort ontvangen wij hun bevindingen. Deze nemen wij mee in de verdere uitwerking van het onderzoek.

Fase 2: de onderzoeksfase

Vanaf oktober start de tweede fase in de uitbreiding van de waterwinning: de onderzoeksfase. In deze fase onderzoeken wij, samen met een adviesbureau, de alternatieven. Bekijk de NRD voor meer informatie over de alternatieven. De alternatieven beoordelen we op basis van de milieueffecten. We onderzoeken hierbij ook welke maatregelen we kunnen nemen om (de kans op) negatieve effecten van de winning te verminderen. Het meest passende alternatief werken we uit en zetten we om in een vergunningaanvraag bij provincie Gelderland.  
Aanleg nieuwe transportleiding voor drinkwater
Vitens legt in 2025 een nieuwe waterleiding aan om het drinkwater beter te kunnen verdelen in de provincie Gelderland. Hierdoor verbeteren we het netwerk van drinkwaterleidingen. We kunnen met de nieuwe waterleiding het drinkwater beter omleiden of verdelen bij storingen, droogte en plaatselijk watertekort.

De nieuwe leiding loopt van de zuivering Fikkersdries naar het drinkwaterreservoir Hoekelum (bij Ede). We zijn hierover in gesprek met de betrokken grondeigenaren, gemeenten, waterschap en provincie.
Vernieuwing zuiveringsinstallatie Fikkersdries
Wij vernieuwen en verduurzamen een deel van de zuiveringsinstallatie op locatie Fikkersdries bij Driel. Hiermee kunnen we straks meer drinkwater maken dan we nu doen. Zo groeien we mee met de stijgende vraag naar drinkwater. De werkzaamheden vinden volledig plaats op het bestaande terrein van Vitens. Op dit moment lopen de benodigde procedures. We hopen in 2024 met de bouwwerkzaamheden te beginnen. Het doel is om in 2026 de nieuwe zuiveringsinstallatie in gebruik te nemen.

Wijs met drinkwater
129 liter drinkwater. Zoveel gebruiken we in Nederland gemiddeld per persoon per dag. Daarvan drinken we zo’n 2 liter op. De rest spoelen we “gewoon” weg. Via ons doucheputje, de wc en de gootsteen. 

Niet duur, wel kostbaar
In vergelijking met stroom of benzine is drinkwater niet duur. Dat willen we ook niet. Schoon drinkwater moet voor iedereen betaalbaar zijn. Maar water is wel kostbaar. Zonder drinkwater kunnen we niet leven. Daarom moeten we er wel zuinig mee omgaan. Gelukkig kan dat op heel veel manieren. Kies vooral de tips die bij u passen!

Tips
- Laat de kraan tijdens het handen wassen niet lopen tijdens het inzepen.
- Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen en gebruik een beker bij het spoelen.
- Geef kamerplanten water met water uit een regenton.
-Vang bij het afspoelen van fruit het water op en geef dat aan de planten.
-Plaats een spoelonderbreker in je WC.

Bekijk alle tips om slimmer om te gaan met drinkwater.
Twitter   Instagram   Facebook
Deze e-mail is gestuurd naar . Je ontvangt deze e-mail van Vitens omdat je hebt aangegeven de nieuwsbrief te willen ontvangen. Als je deze niet meer wilt ontvangen dan kan je hier afmelden.
Vitens N.V. Postbus 1205, 8001 BE Zwolle | Klantenservice